Skip to content
Młyn Krasna Góra
  • Sklep
  • O Młynie
  • Historia
  • Mąka
  • Chleb
  • Kontakt
  • 0
0 Menu Zamknij

Koszyk

  1. Strona Główna>
  2. Koszyk
Twój koszyk aktualnie jest pusty.

Wróć do sklepu

Młyn Handlowo-Usługowy s.c.
J. Pach, M. Pach

Krasna Góra 54
49-156 Gracze

77 460 91 30
797 956 629
mlynkrasnagora@gmail.com Poniedziałek – Piątek
od 7.00 do 15.00
Sobota
od 7.00 do 12.00

  • Home
  • Kontakt
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Home
  • Kontakt
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Młyn Krasna Góra © 2021 | Powered by Fudenami Design
  • Sklep
  • O Młynie
  • Historia
  • Mąka
  • Chleb
  • Kontakt
  • 0
×
×

Koszyk

Chleb na zakwasie żytnim:
  • 200 g odświeżonego zakwasu
  • 550 g mąki chlebowej typ 750
  • 50 g mąki razowej żytniej
  • 1  łyżka soli
  • 300 g wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta kminku

 

Ze składników zagnieść gładkie ciasto mikserem około 10-12 minut.
Zostawić na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania dwa razy złożyć.
Wyrośnięte ciasto uformować w bochenek. Koszyk do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką obficie posypać mąką, umieścić bochenek w koszyku przykryć folią spożywczą lub włożyć do reklamówki i zawiązać, postawić miejsce na wyrośnięcie, odstawić na 2 godziny do wyrastania.
Chleb nigdy nie rośnie w tym samym czasie zależy od temperatury trzeba sprawdzać, aby chleb nie przerósł. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 stopni. Wyłożyć chleb na blachę i naciąć. Piec około 45 minut do 1 godziny.
Po 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 200 stopni.

Studzić chleb na kratce.