Skip to content
Młyn Krasna Góra
  • Sklep
  • O Młynie
  • Historia
  • Mąka
  • Chleb
  • Kontakt
  • 0
0 Menu Zamknij

Mąki

  1. Strona Główna>
  2. Produkty>
  3. Mąki
  • Widok:
  • 12
  • 24
  • Wszystko
    • MĄKA ORKISZOWA TYP 1850 RAZOWA 1KG
      Dodaj do koszyka
      • Mąka orkiszowa
      • MĄKA ORKISZOWA TYP 1850 RAZOWA 1KG

      • 10,50 zł
      • OPAKOWANIE 1KG MĄKA ORKISZOWA TYP 1850 RAZOWA Mąka ciemna. Idealna do wypieku pełnoziarnistego chleba, bułek.
      • MĄKA ORKISZOWA TYP 1850 RAZOWA 1KG
    • MĄKA ORKISZOWA TYP 650 2KG
      Dodaj do koszyka
      • Mąka orkiszowa
      • MĄKA ORKISZOWA TYP 650 2KG

      • 20,00 zł
      • opakowanie 2kg Mąka jasna. Posiada mniej glutenu od typowej pszenicy, jednak nadaje się do większości domowych wypieków. Chleby, bułki, ciasta, babki itp.
      • MĄKA ORKISZOWA TYP 650 2KG
    • MĄKA ORKISZOWA TYP 650 5KG
      Dodaj do koszyka
      • Mąka orkiszowa
      • MĄKA ORKISZOWA TYP 650 5KG

      • 45,00 zł
      • opakowanie 5 kg Mąka jasna. Posiada mniej glutenu od typowej pszenicy, jednak nadaje się do większości domowych wypieków. Chleby, bułki, ciasta, babki itp.
      • MĄKA ORKISZOWA TYP 650 5KG
    • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) JASNA 1 KG
      Dodaj do koszyka
      • Mąki
      • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) JASNA 1 KG

      • 10,00 zł
      • Oceniono 5.00 na 5
      • OPAKOWANIE 1 KG Krzyca, czyli tak zwane żyto świętojańskie - najstarsza odmiana żyta, która została nieco zapomniana. Dzisiaj z powodzeniem można stosować mąkę z krzycy w formie zamiennika żyta powszechnego. Mąka z Krzycy w kuchni sprawdzi się idealnie. Można zrobić z niej pyszny chleb czy też bułki. Mąka sprawdzi się także w przypadku domowego, długo dojrzewającego piernika czy innych ciast. Ze względu na jej…
      • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) JASNA 1 KG
      • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) JASNA 1 KG
      • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) JASNA 1 KG
    • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) RAZOWA 1 KG
      Dodaj do koszyka
      • Mąki
      • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) RAZOWA 1 KG

      • 10,00 zł
      • OPAKOWANIE 1KG Krzyca, czyli tak zwane żyto świętojańskie - najstarsza odmiana żyta, która została nieco zapomniana. Można stosować mąkę z krzycy w formie zamiennika żyta powszechnego. Mąka ciemna. Do wypieku chleba i także do przygotowania zakwasu.
      • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) RAZOWA 1 KG
      • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) RAZOWA 1 KG
      • MĄKA Z KRZYCY (ŻYTO ŚWIĘTOJAŃSKIE) RAZOWA 1 KG
    • MĄKA Z PŁASKURKI TYP 650 2 KG
      Dodaj do koszyka
      • Mąka z płaskurki
      • MĄKA Z PŁASKURKI TYP 650 2 KG

      • 25,00 zł
      • Oceniono 5.00 na 5
      • opakowanie 2kg Mąka jasna. Idealna do wyrobu makaronów, ciast, jasnego chleba.
      • MĄKA Z PŁASKURKI TYP 650 2 KG
    • MĄKA Z PŁASKURKI TYP 650 5 KG
      Dodaj do koszyka
      • Mąka z płaskurki
      • MĄKA Z PŁASKURKI TYP 650 5 KG

      • 60,00 zł
      • Oceniono 5.00 na 5
      • opakowanie 5kg Mąka jasna. Idealna do wyrobu makaronów, ciast, jasnego chleba.
      • MĄKA Z PŁASKURKI TYP 650 5 KG
    • Mąka pszenna typ 550
      Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
      • Mąka pszenna, Mąki
      • Mąka pszenna typ 550

      • 10,50 zł – 20,00 zł
      • opakowanie 2.5kg lub 5kg zwana luksusowa polecamy do wypieków ciast drożdżowych oraz smażonych, pączków, kluski, racuchy, pierogów, makarony
      • Mąka pszenna typ 550
      • Mąka pszenna typ 550
    • Mąka pszenna typ 650
      Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
      • Mąka pszenna, Mąki
      • Mąka pszenna typ 650

      • 10,50 zł – 20,00 zł
      • opakowanie 2.5kg lub 5kg zwana uniwersalna polecamy do ciemnych wypieków takich jak miodownik, pierniki, bułeczki, chałek oraz zagęszczania potraw czy zasmażki
      • Mąka pszenna typ 650
      • Mąka pszenna typ 650
    • Mąka pszenna typ 750
      Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
      • Mąka pszenna, Mąki
      • Mąka pszenna typ 750

      • 10,50 zł – 20,00 zł
      • opakowanie 2.5kg lub 5kg zwana chlebowa polecamy do wypieków chleba, ciasto na pizzę
      • Mąka pszenna typ 750
      • Mąka pszenna typ 750
    • Mąka pszenna typ 1850
      Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
      • Mąka pszenna, Mąki
      • Mąka pszenna typ 1850

      • 10,50 zł – 20,00 zł
      • opakowanie 2.5kg lub 5kg (starogardzka) zwana graham polecamy do wypieków pieczywa
      • Mąka pszenna typ 1850
      • Mąka pszenna typ 1850
    • Mąka żytnia typ 720
      Wybierz opcje Ten produkt ma wiele wariantów. Opcje można wybrać na stronie produktu
      • Mąka żytnia, Mąki
      • Mąka żytnia typ 720

      • 10,50 zł – 20,00 zł
      • opakowanie 2.5kg lub 5kg żytnia  (pytlowa) polecamy do wypieków chleba, nadaje się do przygotowania zakwasu chlebowego oraz zakwasu na żur.
      • Mąka żytnia typ 720
      • Mąka żytnia typ 720
  • 1
  • 2

Młyn Handlowo-Usługowy s.c.
J. Pach, M. Pach

Krasna Góra 54
49-156 Gracze

77 460 91 30
797 956 629
mlynkrasnagora@gmail.com Poniedziałek – Piątek
od 7.00 do 15.00
Sobota
od 7.00 do 12.00

  • Home
  • Kontakt
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
  • Home
  • Kontakt
  • Koszyk
  • Moje konto
  • Polityka prywatności
  • Regulamin
Młyn Krasna Góra © 2021 | Powered by Fudenami Design
  • Sklep
  • O Młynie
  • Historia
  • Mąka
  • Chleb
  • Kontakt
  • 0
×
×

Koszyk

Chleb na zakwasie żytnim:
  • 200 g odświeżonego zakwasu
  • 550 g mąki chlebowej typ 750
  • 50 g mąki razowej żytniej
  • 1  łyżka soli
  • 300 g wody
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • szczypta kminku

 

Ze składników zagnieść gładkie ciasto mikserem około 10-12 minut.
Zostawić na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania dwa razy złożyć.
Wyrośnięte ciasto uformować w bochenek. Koszyk do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką obficie posypać mąką, umieścić bochenek w koszyku przykryć folią spożywczą lub włożyć do reklamówki i zawiązać, postawić miejsce na wyrośnięcie, odstawić na 2 godziny do wyrastania.
Chleb nigdy nie rośnie w tym samym czasie zależy od temperatury trzeba sprawdzać, aby chleb nie przerósł. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 stopni. Wyłożyć chleb na blachę i naciąć. Piec około 45 minut do 1 godziny.
Po 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 200 stopni.

Studzić chleb na kratce.