Chleb na zakwasie żytnim:
- 200 g odświeżonego zakwasu
- 550 g mąki chlebowej typ 750
- 50 g mąki razowej żytniej
- 1 łyżka soli
- 300 g wody
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- szczypta kminku
Ze składników zagnieść gładkie ciasto mikserem około 10-12 minut.
Zostawić na 1,5 do 2 godzin. W trakcie wyrastania dwa razy złożyć.
Wyrośnięte ciasto uformować w bochenek. Koszyk do wyrastania chleba wyłożyć ściereczką obficie posypać mąką, umieścić bochenek w koszyku przykryć folią spożywczą lub włożyć do reklamówki i zawiązać, postawić miejsce na wyrośnięcie, odstawić na 2 godziny do wyrastania.
Chleb nigdy nie rośnie w tym samym czasie zależy od temperatury trzeba sprawdzać, aby chleb nie przerósł. Piekarnik nastawić na temperaturę 220 stopni. Wyłożyć chleb na blachę i naciąć. Piec około 45 minut do 1 godziny.
Po 20 minutach pieczenia obniżyć temperaturę do 200 stopni.
Studzić chleb na kratce.
Jolanta Bąk (verified owner) –
Bardzo dobry produkt